podcast DOCS (NTR)
Klimaatschaduw

Een documentaire over kleine individuen, grote klimaatzorgen en een poging iemand te helpen.


Mijn goede vriendin Lone en ik reageren heel verschillend op de klimaatcrisis. Beiden zijn we bezorgd over de nabije toekomst, maar ik steek desondanks toch vrij vrolijk mijn kop in het zand, terwijl Lone er vaak met bezwaard gemoed aan denkt.

Zondvloed
Klimaatangst wil ze dat niet noemen. Lone: “... alsof ik dagelijks denk dat de zondvloed komt of zo”. En toch werpt het klimaat een schaduw over het dagelijks leven en beïnvloedt het haar ambities: “Ik vind bijna geen enkel werk relevant in de context van een wereld die vergaat.

Is het doemdenkerig om zo te somberen over hoe onze diersoort zichzelf te gronde richt? Valt klimaatverdriet te fiksen? Of hebben we allemaal een gezonde dosis klimaatangst nodig?

Klimaatcursus
Op zoek naar een antwoord gaan Lone en ik samen op klimaatcursus. Maar ik heb een geheime missie: ik hoop stiekem mijn vriendin te genezen van klimaatzorgen en milieumelancholie. En dat blijkt lang niet zo makkelijk.

Vanaf woensdag 9 juni te beluisteren als afl. #23 van DOCS, een podcast van de NTR en VPRO.

De slotmuziek is afkomstig uit Vraag je af, van de muzikant Meetsysteem. Hij maakte deze track over zijn eigen klimaatangst.

foto Andy Blackledge/Flickr (fragment)

foto Andy Blackledge/Flickr (fragment)